Een aanraking met aandacht
'Ik voel me weer mens, in plaats van
alleen maar de ziekte'
- cliënt met kanker

Je bent nu hier: Home > Over ons > Docenten

Docenten

Estelle Smits

Estelle Smits is directeur van en docent bij het Instituut Massage bij Kanker. Ze heeft zich als massagetherapeut gespecialiseerd in massage bij kanker. Naast haar werk bij het Instituut Massage bij Kanker heeft Estelle een eigen praktijk en geeft ze wekelijks massages aan patiënten op de afdeling oncologie in HMC Antoniushove. Het bijhouden, verdiepen en verbreden van kennis en ervaring is voor haar belangrijk. Ze heeft o.a. opleidingen gevolgd bij Gayle MacDonald (grondlegster van oncologiemassage in de VS) en in Schotland de '5-days Hospital Intensive' in het Western General Hospital Cancer Centre gedaan. In april 2016 en 2018 heeft zij deelgenomen aan de Oncology Massage & Healing Summit in Minneapolis, georganiseerd door de Society for Oncology Massage.
Aanraken met liefdevolle aandacht staat bij Estelle centraal. De kracht van een liefdevolle aanraking, waarbij alles er mag zijn, is voor haar de kern voor het herstellen van het vertrouwen in het lichaam en van de balans tussen lichaam en geest. Dit en haar passie voor het doorgeven van kennis en ervaring, zijn de drijfveren van Estelle als massagetherapeut en docent/trainer.
Estelle is professional member of the Society for Oncology Massage en voldoet aan de internationale criteria voor docent en practitioner Oncology Massage.

Alien Fikkert

Alien is docent bij het Instituut Massage bij Kanker voor module 1, 2 en 3. In haar massagepraktijk werkt Alien vanuit de holistische visie. Persoonlijke aandacht, tijd, ruimte enzijn met dat wat er is staan bij haar hoog in het vaandel. Als verpleegkundige in het ziekenhuis en in de thuiszorg heeft Alien jarenlange ervaring. Al deze kennis en kunde is van toegevoegde waarde in haar werk en als docent.

“Mijn droom is dat massage bij kanker een wezenlijk onderdeel is binnen de regulierenzorg. Wanneer je de diagnose kanker krijgt gaat alles in een stroomversnelling. Stress, chaos, angst… Dan is zo fijn dat er aandacht is voor jou als mens ”. Vanuit deze missie en passie voor het vak deelt Alien graag haar kennis. 


Anneke Jonker-Nikolaas 

Anneke is docent bij het Instituut Massage bij Kanker en tevens coördinator van het Netwerk Massage bij Kanker. Ze heeft een grote passie voor het vakgebied massage bij kanker. In haar praktijk en in haar werkzaamheden voor het Netwerk heeft ze gezien hoeveel aanraking kan betekenen voor iemand die leeft met de ziekte kanker. In haar praktijk werkt ze als massagetherapeut en tekencoach. 

Gastdocenten

Pieter Koopmans
Senior Oncologie Verpleegkundige, Haaglanden MC

Pieter is werkzaam op de afdeling Oncologie van Haaglanden Medisch Centrum, locatie Antoniushove in Pieter KoopmansLeidschendam als senior oncologieverpleegkundige. Na zijn studie HBO-Verpleegkunde heeft hij gewerkt in Ziekenhuis Amstelland en bij het Integraal Kankercentrum Nederland. Vanaf 2008 is hij in het HMC als verpleegkundige aan het werk, heeft hij de specialisatie Oncologie gedaan en is hij senior geworden. Zijn aandachtsterrein is de verpleegafdeling, waar patiënten meerdaagse chemotherapie krijgen of opgenomen worden voor diagnostiek of complicaties bij de chemotherapie.
Jaren geleden heeft de afdeling Oncologie Estelle Smits leren kennen als massagetherapeute. Ze werd gevraagd mee te werken aan “de week van de Oncologie”, waarbij ze massages gaf aan de patiënten. Omdat de patiënten daar zo positief op reageerden is het contact met Estelle gebleven. Toen het Instituut Massage bij Kanker begon met het organiseren van trainingen, heeft Pieter graag ja gezegd op de vraag om in de Basistraining Massage bij Kanker de les Basisoncologie te gaan geven. Naast een systematische uitleg over kanker, de diagnostiek en behandeling weet hij deze theorie te verduidelijken met voorbeelden uit de dagelijkse praktijk.
In de jaren, dat hij deze lessen verzorgt, hebben de studenten van de training ook in zijn ziekenhuis hun praktijkstage gedaan. “We zien dat patiënten enorm genieten van de massages, ontspanning ervaren en even hun pijn, verdriet en onzekerheid kunnen loslaten”. Voor sommige patiënten is het hun eerste kennismaking met massage en ze zijn verrast door het positieve effect ervan.
“Het zal duidelijk zijn, dat ik met plezier meewerk aan deze training, omdat de massage een prachtige aanvulling is op alle medische zorg, die ik in ons ziekenhuis geef”.


Dr. Sander de Hosson
Longarts Wilhelmina Ziekenhuis Assen

Sander de Hosson is longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen en een veelgevraagde spreker op het thema palliatieve zorg. Vanuit het standpunt dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit, streeft hij met het behandelteam naar de beste levenskwaliteit voor de ongeneeslijk zieke. Het is soms moeilijk de grens te bepalen tussen behandelen en alleen palliatieve zorg verlenen. Zijn stelling is dat nog altijd geldt dat de geneeskunde soms genezing kan brengen, vaak verlichting en altijd troost. Sander de Hosson os auteur van het boek "Slotcouplet" en schrijft columns voor Agora, Nursing, Medisch Contact en Dagblad van het Noorden.

 

Janneke van der Stap
Verpleegkundig specialist longoncologie, UMC-Utrecht

Janneke van der Stap is verpleegkundig specialist longoncologie in UMC-Utrecht. Op heldere, boeiende en compassievolle wijze vertelt zij over de pathologie van longkanker, de behandelingen en de impact daarvan op de mensen die getroffen zijn door longkanker.

 
Dr Jan J. Uil - MDL artsDr Jan J. Uil
Ziekenhuis Gelderse Vallei, Ede

Mijn naam is Jan Uil. Ik ben sinds 1996 als MDL-arts verbonden aan Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Met veel enthousiasme werk ik in een geweldig team. Als MDL-arts zien we patiënten met aandoeningen van het spijsverteringskanaal,de lever en alvleesklier. Helaas ook veel patiënten met darmkanker. In nauwe samenwerking met o.a. chirurgen hebben we een goed lopend sneltraject in diagnostiek en behandeling opgezet.

Christien Oudbier
Verpleegkundig specialist hematologie, Universitair Medisch Centrum Utrecht
Paul Sercu
Oprichter en hoofddocent Fascia College, België

Paul Sercu is fysiotherapeut, osteopaat, Fasciatherapeut en somato-psychopedagoog. Paul is stichter en hoofdocent van de verschillende departementen aan het Fascia college en hoofddocent van de post-graduate cyclus somato-psychopedagogie aan PXL-Hoge school Hasselt.
Zie www.fascia.be.
Hij is, samen met zijn vrouw, werkzaam in de praktijk ‘De Oratorie’. www.oratorie.be

Bij het Instituut Massage bij Kanker verzorgt hij de verdiepingsmodule over 'Fasciatherapie bij Kanker' speciaal op maat gemaakt voor de gespecialiseerde massagetherapeut.

 

Nieuws

Massage bij Kanker bestaat 10 jaar! Dit vieren wij met een speciale jubileumdag op 19 april 2024Het zal een dag zijn van verbind…

  Op 4 februari is het weer Wereldkankerdag. Het Netwerk Massage bij Kanker geeft daar graag aandacht aan. Dit doen de massaget…

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten, schrijf u in voor onze nieuwsbrief.