Estelle Smits is directeur van en docent bij het Instituut Massage bij Kanker. Ze heeft zich als massagetherapeut gespecialiseerd in massage bij kanker. Naast haar werk bij het Instituut Massage bij Kanker heeft Estelle een eigen praktijk en geeft ze wekelijks massages aan patiënten op de afdeling oncologie in HMC Antoniushove. Het bijhouden, verdiepen en verbreden van kennis en ervaring is voor haar belangrijk. Ze heeft o.a. opleidingen gevolgd bij Gayle MacDonald (grondlegster van oncologiemassage in de VS) en in Schotland de '5-days Hospital Intensive' in het Western General Hospital Cancer Centre gedaan. In april 2016 en 2018 heeft zij deelgenomen aan de Oncology Massage & Healing Summit in Minneapolis, georganiseerd door de Society for Oncology Massage.
Aanraken met liefdevolle aandacht staat bij Estelle centraal. De kracht van een liefdevolle aanraking, waarbij alles er mag zijn, is voor haar de kern voor het herstellen van het vertrouwen in het lichaam en van de balans tussen lichaam en geest. Dit en haar passie voor het doorgeven van kennis en ervaring, zijn de drijfveren van Estelle als massagetherapeut en docent/trainer.
Estelle is professional member of the Society for Oncology Massage en voldoet aan de internationale criteria voor docent en practitioner Oncology Massage.
Monique Hopmans is docent bij het Instituut Massage bij Kanker in de basistraining (module 1) en de ziekenhuistraining (module 3). Tevens verzorgt zij module 2: Massage bij Hematologische Kankers.
Naast haar docentschap heeft Monique een eigen praktijk in lichaamsgerichte_ en systemische coaching en massagetherapie en geeft zij in dienst van het Maasstadziekenhuis Rotterdam als wellnesscoach o.a. massages op de afdeling Oncologie en Hematologie.
De ziekte kanker loopt als een rode draad door Monique haar leven. Ze heeft 40 jaar gewerkt als verpleegkundige o.a. in Daniel den Hoed. Maar ook in haar privéleven heeft zij regelmatig ervaren hoe de ziekte kanker op alle vlakken het leven beïnvloed van degene die er door getroffen is en zijn/haar naasten.
Monique combineert haar kwaliteiten als coach en massagetherapeut met haar kennis en jarenlange ervaring over de oncologie in haar lesgeven. Haar drijfveer in het lesgeven is haar kennis en passie voor het masseren van mensen getroffen door kanker te delen en over te dragen. Haar ultieme uitdaging en wens is om massage als onderdeel van complementaire zorg beschikbaar te maken voor alle mensen die getroffen /of zijn geweest zijn door kanker.
Estelle: “Monique is een professionele en gedreven docent die al vele jaren ervaring heeft in wat massage kan betekenen voor mensen die leven met de ziekte kanker. In haar lesgeven brengt zij niet alleen haar enorme bron van kennis, ervaring en passie over aan de studenten, maar besteed ze ook veel aandacht aan het persoonlijk bewustwordingsproces van de studenten.”
Alien is docent bij het Instituut Massage bij Kanker voor module 1, de basistraining. Tevens heeft zij module 2 en 3 doorlopen. In haar massagepraktijk werkt Alien vanuit de holistische visie. Persoonlijke aandacht, tijd, ruimte enzijn met dat wat er is staan bij haar hoog in het vaandel. Als verpleegkundige in het ziekenhuis en in de thuiszorg heeft Alien jarenlange ervaring. Al deze kennis en kunde is van toegevoegde waarde in haar werk en als docent.
“Mijn droom is dat massage bij kanker een wezenlijk onderdeel is binnen de regulierenzorg. Wanneer je de diagnose kanker krijgt gaat alles in een stroomversnelling. Stress, chaos, angst… Dan is zo fijn dat er aandacht is voor jou als mens ”. Vanuit deze missie en passie voor het vak deelt Alien graag haar kennis.
Pieter is werkzaam op de afdeling Oncologie van Haaglanden Medisch Centrum, locatie Antoniushove in Leidschendam als senior oncologieverpleegkundige. Na zijn studie HBO-Verpleegkunde heeft hij gewerkt in Ziekenhuis Amstelland en bij het Integraal Kankercentrum Nederland. Vanaf 2008 is hij in het HMC als verpleegkundige aan het werk, heeft hij de specialisatie Oncologie gedaan en is hij senior geworden. Zijn aandachtsterrein is de verpleegafdeling, waar patiënten meerdaagse chemotherapie krijgen of opgenomen worden voor diagnostiek of complicaties bij de chemotherapie.
Jaren geleden heeft de afdeling Oncologie Estelle Smits leren kennen als massagetherapeute. Ze werd gevraagd mee te werken aan “de week van de Oncologie”, waarbij ze massages gaf aan de patiënten. Omdat de patiënten daar zo positief op reageerden is het contact met Estelle gebleven. Toen het Instituut Massage bij Kanker begon met het organiseren van trainingen, heeft Pieter graag ja gezegd op de vraag om in de Basistraining Massage bij Kanker de les Basisoncologie te gaan geven. Naast een systematische uitleg over kanker, de diagnostiek en behandeling weet hij deze theorie te verduidelijken met voorbeelden uit de dagelijkse praktijk.
In de jaren, dat hij deze lessen verzorgt, hebben de studenten van de training ook in zijn ziekenhuis hun praktijkstage gedaan. “We zien dat patiënten enorm genieten van de massages, ontspanning ervaren en even hun pijn, verdriet en onzekerheid kunnen loslaten”. Voor sommige patiënten is het hun eerste kennismaking met massage en ze zijn verrast door het positieve effect ervan.
“Het zal duidelijk zijn, dat ik met plezier meewerk aan deze training, omdat de massage een prachtige aanvulling is op alle medische zorg, die ik in ons ziekenhuis geef”.
Sander de Hosson is longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen en een veelgevraagde spreker op het thema palliatieve zorg. Vanuit het standpunt dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit, streeft hij met het behandelteam naar de beste levenskwaliteit voor de ongeneeslijk zieke. Het is soms moeilijk de grens te bepalen tussen behandelen en alleen palliatieve zorg verlenen. Zijn stelling is dat nog altijd geldt dat de geneeskunde soms genezing kan brengen, vaak verlichting en altijd troost. Sander de Hosson os auteur van het boek "Slotcouplet" en schrijft columns voor Agora, Nursing, Medisch Contact en Dagblad van het Noorden.
Janneke van der Stap is verpleegkundig specialist longoncologie in UMC-Utrecht. Op heldere, boeiende en compassievolle wijze vertelt zij over de pathologie van longkanker, de behandelingen en de impact daarvan op de mensen die getroffen zijn door longkanker.
Mijn naam is Jan Uil. Ik ben sinds 1996 als MDL-arts verbonden aan Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Met veel enthousiasme werk ik in een geweldig team. Als MDL-arts zien we patiënten met aandoeningen van het spijsverteringskanaal,de lever en alvleesklier. Helaas ook veel patiënten met darmkanker. In nauwe samenwerking met o.a. chirurgen hebben we een goed lopend sneltraject in diagnostiek en behandeling opgezet.
Mijn hart ligt bij de oncologie/hematologie, waarbij je veel kunt betekenen voor de patiënten en hun naasten. Ze zijn erg dankbaar, veerkrachtig en wat voor ons zo simpel is als de tijd nemen voor een gesprek kan een dag van een patiënt bijvoorbeeld weer goedmaken.
Tijdens de oncologie-specialisatie wordt diepgang gecreëerd bij ziektebeelden en de psychosociale problematiek. De hematologische zorg is vooral medisch gericht maar door deze achtergrond leer je symptomen herkennen, koppelingen maken tussen beide en ben je meer bewust van de gevolgen van (be)handelingen. Hierdoor kun je de patiënten nog gerichter begeleiden en informeren om o.a. complicaties te voorkomen. Bij de palliatieve specialisatie leer je kijken vanuit verschillende perspectieven d.m.v. helicopterview rondom de totale complexe zorg van de patiënten.
Ik werk met heel veel plezier, geniet van elke dag, stel hoge eisen aan kwaliteit, ben enthousiast, deel graag mijn kennis via verschillende wegen en probeer net dat extra stapje meer te doen voor de patiënt.
Paul Sercu is fysiotherapeut, osteopaat, Fasciatherapeut en somato-psychopedagoog. Paul is stichter en hoofdocent van de verschillende departementen aan het Fascia college en hoofddocent van de post-graduate cyclus somato-psychopedagogie aan PXL-Hoge school Hasselt.
Zie www.fascia.be.
Hij is, samen met zijn vrouw, werkzaam in de praktijk ‘De Oratorie’. www.oratorie.be
Bij het Instituut Massage bij Kanker verzorgt hij de verdiepingsmodule over 'Fasciatherapie bij Kanker' speciaal op maat gemaakt voor de gespecialiseerde massagetherapeut.
Contact
Instituut Massage bij Kanker | Fultonstraat 76, 2562 XJ Den Haag | E [email protected]
KvK 27290314 | Btw nr. NL001377181B07
© 2022 Instituut Massage bij Kanker