“Massage bij Kanker is een aanraking met aandacht, een verbinding van mens tot mens, gegeven vanuit liefde en met kennis en ervaring"
– Estelle

Je bent nu hier: Home > Opleidingen > Module 1 Basistraining Massage bij Kanker

Module 1 - Massage bij kanker voor professionele masseurs en massagetherapeuten™ 
7 dagen incl Praktijkdag in het ziekenhuis

Deze zevendaagse specialisatie basistraining is speciaal voor professionele masseurs en massagetherapeuten die in hun praktijk mensen die kanker hebben (gehad) op een verantwoorde manier willen masseren en begeleiden. Kanker is zeker geen contra-indicatie voor massage, sterker nog, het kan symptoomverlichting geven, zoals bij pijn, vermoeidheid, angst, depressiviteit, slaap. Volgens het wetenschappelijke IM-toetsingsmodel van Dr Ines von Rosenstiel is massage bij kanker bewezen effectief. Zolang de masseur kennis heeft van de ziekte, behandelingen en de bijwerkingen daarvan. Hierdoor kan de massage perfect afgestemd worden op de (steeds wisselende) lichamelijke en geestelijke conditie van de cliënt. Zonder deze kennis en ervaring kan massage helaas wel degelijk klachten verergeren. Patiëntveiligheid staat voorop in onze training.
Doel van deze training is dat de student aan het eind voldoende kennis en ervaring heeft van en met het masseren bij de ziekte kanker om op basis van een klinische onderbouwing voor elke individuele cliënt de massage op de juiste manier kan aanpassen zodat deze veilig en verantwoord is. En hoe samen te werken met en door te verwijzen naar behandelaars, zoals ziekenhuizen, oncologiefysio- en oedeemtherapeuten, etc. U kunt zich onderaan deze pagina inschrijven.

Instituut Massage bij Kanker staat in haar opleidingen voor kwaliteit - professionaliteit - persoonlijke begeleiding - alles mag er zijn - liefdevolle aandacht - kleine groepen.

Klik hier voor het filmpje over de ervaring van een cliënt met baarmoederhalskanker met massage tijdens haar behandelingen.
Of luister onderstaande podcast over massage bij kanker.Prachtige training waarbij aandacht is voor zowel de medische kant van de ziekte, als aandacht voor de cliënt en zijn/haar proces, als ook voor jezelf als masseur. Ik ben gegroeid als masseur en als mens.- Marije (klik hier voor meer referenties)

Geplande trainingen

Massage bij Kanker SEPT2 2024 - woensdagen 
Lesdagen: 25 sept | 2 okt | 9 okt | 16 okt | 20 nov | praktijkdag (datum volgt) | 11 dec(kennistoets)

Minimaal 10 deelnemers, maximaal 14 deelnemers per training. Indien u interesse heeft in de trainingen die starten in 2024 dan kunt u dit kenbaar maken via de Interesselijst onderaan deze pagina

Wie kan aan de training deelnemen?

Masseurs en massagetherapeuten die:


Na deze training

Beschikt u over de noodzakelijke kennis en vaardigheden om mensen met de ziekte kanker op een veilige en verantwoorde wijze te masseren en te begeleiden in uw praktijk. Onze insteek hierbij is dat kennis en liefdevolle aandacht in uw massage onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn in uw werk met deze doelgroep. Wij geven de training bewust in kleine groepen (max 14 deelnemers) om zo voldoende persoonlijke begeleiding aan iedere deelnemer te kunnen geven.
Na het succesvol afronden van deze training bestaat de mogelijkheid om lid te worden van het kwaliteitsregister Netwerk Massage bij Kanker. De leden van het Netwerk zijn ook opgenomen in de Verwijsgids Kanker.


Tevens kunt u n
a deze training deelnemen aan Module 2 - Massage bij Hematologische Kankers met als vervolg Module 3 - specialisatietraining Massage bij Kanker in het Ziekenhuis. Daarnaast worden er jaarlijks verschillende bijscholingen ter verdieping en verbreding van uw specialisatie massage bij kanker verzorgd.

Welke kennis en vaardigheden doet u tijdens de training op?

Tijdsinvestering

Aantal docentcontacturen: 40 uur, verdeeld over 7 dagen.
Aantal uren zelfstudie: 80 uur, bestaande uit bestuderen theoretische lesstof en uitvoeren van praktijkopdrachten met verslaglegging, verdeeld over de duur van de training. Het is raadzaam er rekening mee te houden dat er veel zelfstudie uren gaan zitten in de praktijkopdracht tussen lesdag 4 en 5 waarbij u bij 2 cliënten met kanker een anamnese gaat afnemen, om naar aanleiding hiervan een massageplan uit te werken en twee massages te geven met verslaglegging volgens de richtlijnen.

Locatie en lestijden

Esoterra - PC Staalweg 50, 3721 TJ Bilthoven

Lesdagen zijn van 10.00 - 17.30 uur 

DocentenAlien Fikkert
: professionele massagetherapeut gespecialiseerd in massage bij kanker, met verpleegkundige achtergrond. Lid Kwaliteitsregister Netwerk Massage bij Kanker
Pieter Koopmans
: senior oncologieverpleegkundige Haaglanden Medisch Centrum, expert qua kennis en praktijkervaring op specifieke medische thema’s.

Estelle Smits, professionele massagetherapeut gespecialiseerd in en ruime praktijkervaring met massage bij kanker. Estelle is professional member bij de Society for Oncology Massage en voldoet aan de internationale criteria docent en practitioner Oncology Massage.

 
 
Certificaat

Bij het succesvol afronden van de training ontvangt de deelnemer een certificaat van deelname. Voorwaarde voor uitreiking van het certificaat is 100% aanwezigheid en het met een voldoende afronden van de huiswerkopdrachten, de simulatiecasus en de kennistoets.

Cursusmateriaal/ondersteuning

Cursusboek, presentaties, één-op-één huiswerkbegeleiding en supervisie. We werken bewust met kleine groepen 12-14 personen (minimaal 10) met persoonlijke aandacht en begeleiding voor de deelnemer. Wij bieden onze deelnemers persoonlijke begeleiding in het proces van bewustwording in hun eigen houding ten aanzien van de ziekte kanker en de impact van het werken met deze doelgroep.

Praktijkdag ziekenhuis

De praktijkdag in het ziekenhuis wordt georganiseerd door het Instituut met vaste ziekenhuizen, waaronder Alexander Monro Ziekenhuis (Bilthoven), HMC Antoniushove (Leidschendam). Je gaat in kleine groepjes van 3-4 deelnemers. In totaal worden er dus per groep 4-5 praktijkdagen georganiseerd. 

Investering

EARLY BIRD inschrijving tot 1 juli 2024: €1750,- (vrijgesteld van BTW) (geldig tot 1 juni 2024)
Na 1 juli 2024: €1895,- (vrijgesteld van BTW)

Het is mogelijk om in 2 termijnen te betalen, met €15,- administratiekosten. U betaalt dan bij inschrijving het 1e termijn van €950,-. Voor het tweede termijn ontvangt u een factuur, uiterlijk 1 maand voorafgaand aan de start van de training.

Accreditatie nationaal

KTNO: bij-/nascholing op HBO-niveau, 40 docentcontacturen, 70 uur zelfstudie (KTNO 6384)
BATC: bij-/nascholinentcontacturen, 40 docentcontacturen, 70 uur zelfstudie
NVST: bij-/nascholing op HBO-niveau, 40 docentcontacturen, 70 uur zelfstudie
VBAG: bij-/nascholing op HBO-niveau, 40 docentcontacturen, 70 uur zelfstudie
HOLOS: bij-/nascholing op HBO-niveau, 40 docentcontacturen, 70 uur zelfstudie
FAGT: bij/nascholing op HBO-niveau, 40 docent contacturen, 70 uur zelfstudie
NWP: bij/nascholing op HBO-niveau, 21 studiepunten (3 studiepunten per dag)
VIV: bij-/nascholing op HBO-niveau, 40 docentcontacturen, 70 uur zelfstudie
CAT: bij-/nascholing op HBO-niveau, 40 docentcontacturen, 70 uur zelfstudie
VVET:  bij-/nascholing op HBO-niveau, 40 docentcontacturen, 70 uur zelfstudie
NGS: bij-/nascholing op HBO-niveau, 40 docentcontacturen, 70 uur zelfstudie

Kwaliteit en accreditatie internationaal

De training voldoet volledig aan de internationale richtlijnen van de Society for Oncology Massage (S4OM) (VS). Instituut Massage bij Kanker heeft een voorlopige erkenning als "Recognized Educator Provider" van de S4OM. S4OM accreditatie is gebaseerd op de kwalificaties van docenten, aantal docent contacturen, het aanbod van specifieke onderwerpen, toepassen van de internationale richtlijnen en protocollen en hands-on praktijk onder supervisie docent.

Inschrijfformulier  betaling in 1 termijn

Inschrijfformulier betaling in 2 termijnen

Interesseformulier

Indien de training vol is, of de data u niet passen, dan kunt u via de interesselijst laten weten dat u interesse heeft of dat u op de wachtlijst geplaatst wilt worden.

Klik hier voor de Algemene Voorwaarden.

Nieuws

Wat zijn we nog aan het nagenieten van het prachtige jubileumcongres van het Netwerk Massage bij Kanker! Bij deze een samenvatti…

  Op 4 februari is het weer Wereldkankerdag. Het Netwerk Massage bij Kanker geeft daar graag aandacht aan. Dit doen de massaget…

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten, schrijf u in voor onze nieuwsbrief.