Je bent nu hier: Home > Informatie > Nieuws > "Toen merkte ik pas hoe moe ik was"

"Toen merkte ik pas hoe moe ik was"

Interview met J.R. over wat massage voor haar heeft betekent tijdens en na haar ziekteproces.

J.R. (46 jaar) heeft mastopathie en laat zich daarom regelmatig controleren. In februari 2016 vertrouwde ze de situatie niet. Terecht, zo bleek. Er bleek een kwaadaardige tumor in haar linkerborst te zitten met uitzaaiingen in twee klieren. “Toen de diagnose gesteld was, ging het proces heel snel. Eind maart kreeg ik de eerste van zes chemokuren. Ik had bedacht er zo fit mogelijk doorheen te willen komen. Iedere dag wandelde ik een stuk, op een enkele keer na dat het echt niet ging. In die periode had ik veel steun aan mijn coach die ik al zag voordat ik ziek werd. Zij is ook degene die mij met massagetherapeut Ruth in contact bracht. Ik had veel last van mijn schouders en hoopte dat Ruth hierin verlichting kon geven. Na de tweede chemokuur bezocht ik haar voor het eerst. Ze nam de tijd voor me en het was fijn om met iemand te praten die niet uit mijn directe omgeving komt. De massages waren prettig. Ze vormden een rustmoment. Wel viel het me aanvankelijk tegen dat ze zo zacht waren. Ruth legde uit dat dat heel belangrijk is, omdat je lichaam vol zit met de afvalstoffen van de chemokuur.

Na de laatste chemo was het even wachten op de operatie. Toen merkte ik pas hoe moe ik was. Ook na de operatie duurde het zes weken voordat de radiotherapie startte. Weer kwam ik in een soort vacuüm. Iedere keer als ik in de wachtstand werd gezet, kwam de vermoeidheid er in alle hevigheid uit, wat ook op mijn spieren sloeg. In die perioden hebben de massages me veel goed gedaan. Ik wil niet zeggen dat ik er minder moe door werd, maar het waren momenten dat ik even alles helemaal kon loslaten. En voor mijn vastzittende schouders werkte het zeker.

De behandeling is inmiddels achter de rug, ik heb mijn pruik de kast in geslingerd en ga nu met een kort koppie door het leven. Een schoonverklaring heb ik niet gekregen, vanwege de uitzaaiingen, dus de tijd zal het leren of alle behandelingen afdoende zijn geweest. Dat blijft spannend.

Met de bezoeken aan Ruth ga ik nog even door.

Terugkijkend ben ik blij met de manier waarop ik het heb aangepakt. Ik ben niet bij de pakken gaan neerzitten, maar heb alles gedaan om in goede conditie te blijven. Zo ben ik er goed doorheen gekomen.”

Interview en redactie
Judith Vocking
www.pieroppapier.nl 

Het Netwerk Massage bij Kanker is een landelijk Netwerk van gespecialiseerde massagetherapeuten.
Voor een massagetherapeut bij u in de buurt klik dan hier of kijk op www.verwijsgidskanker.nl / Kanker.nl

Wilt u iemand een massage cadeau doen? Klik dan hier voor het bestellen van een cadeaubon.

Nieuws

Massage bij Kanker bestaat 10 jaar! Dit vieren wij met een speciale jubileumdag op 19 april 2024Het zal een dag zijn van verbind…

  Op 4 februari is het weer Wereldkankerdag. Het Netwerk Massage bij Kanker geeft daar graag aandacht aan. Dit doen de massaget…

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten, schrijf u in voor onze nieuwsbrief.