Je bent nu hier: Home > Informatie > Nieuws > "Mijn collega's snapten het niet."

"Mijn collega's snapten het niet."

Ervaringsverhaal van Trees hoe massage haar ondersteunde tijdens en na haar ziekteproces.

In 1991 hoorde Trees (58 jaar) dat ze borstkanker had. Er werden een borstsparende operatie en een okselkliertoilet gedaan, gevolgd door bestraling. Dit was het begin van een heftig traject, waarbij ze op veel onbegrip stuitte op haar werkplek. Trees: “De diagnose werd in maart gesteld en aan het eind van dat jaar was ik alweer volop aan het werk als directiesecretaresse. Ik ging er 100% voor. Wel had ik last van mijn nek en rechterarm, maar ik was jong en het ging. Naarmate de jaren verstreken, werden de klachten heviger. Mijn arm werd zo pijnlijk dat het vele beeldschermwerk, dat bij mijn functie hoorde, nauwelijks te doen was. Een oedeemtherapeut heeft me in 2007 van de ergste klachten afgeholpen en ik heb wat veranderingen op de werkvloer doorgevoerd. Ook ben ik toen met massages bij Bianca begonnen om mijn stijve en vastzittende spieren losser te krijgen.

In oktober 2014 sloeg het noodlot opnieuw toe. Tijdens de jaarlijkse controle vonden ze weer een knobbeltje in mijn rechterborst. Alleen amputatie bleek nog mogelijk. Op advies van de chirurg heb ik gekozen om preventief ook mijn andere borst te laten amputeren en beide borsten te laten reconstrueren. Een zware operatie die negen uur duurde. Daarna had ik de ene complicatie na de andere. In mei 2015 ben ik weer begonnen met re-integreren. In het begin hadden mijn collega’s begrip voor mijn situatie, maar al snel drongen ze erop aan dat ik al mijn werkzaamheden weer kon oppakken. Onder druk heb ik me laten verleiden, maar het ging helemaal niet. Ik had nog steeds dezelfde pijn en door alle narcosestoffen die ik had binnengekregen, was het in mijn hoofd één grote chaos. Ik kon me niet concentreren, mijn geheugen liet me in de steek en ik kon niet goed uit mijn woorden komen. Mijn collega’s snapten het niet. Ik zat soms te huilen achter mijn bureau, maar niemand die me vroeg hoe het met me ging. De personeelsfunctionaris die mij moest begeleiden, begreep het wel, maar liet ons onderling de problemen op de afdeling oplossen. Dat werkte niet; ik stond alleen. Tijdens deze periode ben ik Bianca blijven bezoeken. Haar massages brachten me ontspanning en verlichtten mijn nek- en armklachten. Daarnaast hebben we veel gepraat, terwijl ik op de massagetafel lag. Dat heeft me enorm geholpen.

Sinds maart 2016 ben ik thuis. Het hele traject heeft lang geduurd, maar is uiteindelijk goed afgehandeld. Ik heb er op dit moment vrede mee. Eén ding is voor mij zeker: zonder de massages en de gesprekken met Bianca was ik er niet doorheen gekomen.”

(de naam van cliënt is gefingeerd)

Interview en redactie
Judith Vocking
www.pieroppapier.nl 

Het Netwerk Massage bij Kanker is een landelijk Netwerk van gespecialiseerde massagetherapeuten.
Voor een massagetherapeut bij u in de buurt klik dan hier of kijk op www.verwijsgidskanker.nl / Kanker.nl

Wilt u iemand een massage cadeau doen? Klik dan hier voor het bestellen van een cadeaubon.

Nieuws

Wat zijn we nog aan het nagenieten van het prachtige jubileumcongres van het Netwerk Massage bij Kanker! Bij deze een samenvatti…

Massage bij Kanker bestaat 10 jaar! Dit vieren wij met een speciale jubileumdag op 19 april 2024Het zal een dag zijn van verbind…

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten, schrijf u in voor onze nieuwsbrief.